ONDERZOEK
Jojoba olie is geen synthetisch vet of olie. Het is een verbazingwekkende pure (98%) reeks van vloeibare natuurlijke oliën (enkelvoudig onverzadigde vloeibare esters), die uit Jojoba zaden worden geperst. Haar puurheid, excellente oxidatiestabiliteit en natuurlijke samenstelling verzorgen een goed dat opmerkelijk consistent is tegen vele invloeden en kan voor lange perioden worden opgeslagen zonder daarbij antioxidanten toe te voegen en zonder extra conserveringsmiddelen. Goudgele Jojoba heeft een lichte aangename geur en is essentieel vrij van allerlei verontreinigen zoals alkaloïden, harsen, fosfaten, chloriden.
Adequate vochtregulering is essentieel voor alle leven. Zonder vochtregulering zouden alle levende organismen spoedig verouderen en sterven. Dit proces is het meest zichtbaar en duidelijk in de woestijn, waar excessief zonlicht en droogte het verouderen van de opperhuid van planten en mensen ernstig versnellen. Elke soort van deze organismen voorkomt het verlies van vocht met een beschermende buitenlaag op de opperhuid. Deze belangrijkste buitenlaag voor blokkade van verlies van vocht noemt men de hoornlaag. De hoornlaag van de opperhuid is bedekt met een dunne hydrolipidenmantel (hydro = water, lipide is een verzamelnaam voor vetten). Tot de Lipoïden worden onder meer wassen en in vet oplosbare vitaminen gerekend. Jojoba is het hoogwaardigste natuurlijke was met vitaminen. Deze hoog geperfectioneerde vochtregulerende systemen laat de Jojoba-struik (Simmondsia chinensis) overleven in de heetste, droogste en winderigste plaatsen van de aarde, bijvoorbeeld de Negev Woestijn.

Jojoba olie vermindert aanzienlijk (met minimaal 15%) rimpels in uw huid, kraaienpootjes bij uw ogen en groeven en oneffenheden rondom mond, nek en décolleté. Wanneer u in de nacht deze olie gebruikt zal u in de morgen aanzienlijk verschil waarnemen.
Jojoba olie verzacht en versoepelt de huid voelbaar. De elasticiteit neemt met minimaal 30% toe en blijft gedurende minimaal 8 uren stabiel flexibel.

Oliën met een lage viscositeit, een lage verzadigingsgraad, een laag verzepingsgetal, een lange koolstofketenlengte en een laag lechitinegehalte hebben een hogere en snellere penetratiegraad door de huid. In de tabel hiernaast is goed te zien hoe Jojoba olie uitblinkt in bovenstaande eigenschappen bij vergelijking van andere oliën die in de cosmetica toegepast worden.
De ‘Iodine Value’ is een maat voor de verzadigingsgraad, de ‘Saponification Value’ is het verzepingsgetal en de ‘Specific Gravity’ (soortelijk gewicht) geeft de ‘zwaarte’ van de olie weer.
RECENT ONDERZOEK
Recent in-vitro onderzoek heeft de wondhelende eigenschappen van jojobaolie bevestigd (J. Ethnopharmacol. 2011 Jan 4). Waarschijnlijk is dit terug te voeren op de occluderende werking van deze olie. De enige mate van afsluiting van de huid creëert blijkbaar de ideale omstandigheden voor de wondgenezing (zoals aangetoond in het onderzoek naar vernix caseosa of babysmeer die op vele pas geboren kinderen zit). Dat kan je misschien vergelijken met een gaasverband, waarmee een wond wel bedenkt wordt, maar niet volledig wordt afgesloten. Teveel afsluiting is niet goed, en te weinig ook niet. Jojoba olie zit klaarblijkelijk net in de goede range. De ontstekingsremmende eigenschappen van jojoba olie bij huidproblemen zijn wetenschappelijk bewezen (Pharmacol. Res. 2005 Feb; 51(2):95-105).